Zorgverzekeraar Menzis

Zorgverzekeraar Coöperatie Menzis behoort met 1,8 miljoen leden bij de top 4 grootste zorgverzekeraars van Nederland. Samen met technische dienstverlener Equans ontzorgt Qien Menzis op het gebied van energiebesparing. In deze klantcase ontdekt u hoe dat verloopt in Enschede, Groningen en Wageningen.

Energiebesparing en ontzorging staan voorop

We spreken met Harrie van Hoogmoed, hij is bij Equans contractmanager voor het onderhoud. Eén van zijn klanten is Menzis. Harrie vormt het eerste aanspreekpunt voor alles wat de klant op technisch gebied wil veranderen en bereiken. En één van die wensen is: energie besparen!

Qien helpt Menzis om het maximale rendement uit de technische installaties van de verschillende vestigingen (Enschede, Groningen en Wageningen) te halen. De software van Qien is zelflerend en ‘denkt’ minimaal 24 uur vooruit. Zo wordt er rekening gehouden met de weersverwachting en eigenschappen van de technische installatie. De verwarming- en koelcapaciteit van de gebouwen wordt optimaal benut en energiebronnen worden zo efficiënt mogelijk ingezet.

Voor Harrie is Qien inmiddels geen gloednieuwe oplossing meer. Vier jaar geleden maakte de contractmanager al kennis met toentertijd Cloud Energy Optimizer; naar alle tevredenheid.

Zo veel mogelijk energie besparen

Qien draait in drie verschillende kantoorpanden waar Menzis gebruik van maakt in Enschede, Groningen en Wageningen. Harrie: “Als je naar de gebouwen kijkt, dan zijn Wageningen en Enschede gelijkwaardig qua opbouw en installaties. Gasketels, luchtbehandeling en een warmtepomp zijn er aanwezig. Het gebouw in Groningen heeft een wamte- en koudeoplsag, warmtepompen en ketels ter ondersteuning voor in de wintermaanden.”

De uitdaging? “Zo veel mogelijk energie besparen!” Coöperatie Menzis heeft duurzaamheid namelijk hoog in het vaandel staan; het vormt dan ook een belangrijke KPI. De totale CO2-uitstoot voor alle locaties van Menzis wordt per jaar gerapporteerd in het duurzaamheidsverslag van Menzis. Het energieverbruik is hier onderdeel van en wordt per kwartaal gerapporteerd. De komende jaren streeft Menzis naar een verdere reductie van het energieverbruik. Daarnaast wil Equans de beheertechnici op de locaties ontzorgen met een prettig binnenklimaat. “Klachten van gebruikers willen we natuurlijk voorkomen.”

Het binnenklimaat moet goed zijn!

Uitdagingen rondom het binnencomfort speelden niet bij de gebouwen van Menzis. “Maar we zijn blij dat na implementatie van Qien hierin ook geen verschil is opgetreden. Als Equans worden wij geacht het klimaat in de gebouwen op peil te houden. We worden gemonitord op klimaatklachten, daar hebben we ook een KPI voor. Equans werkt hierbij met de labels ‘groen, oranje en rood’. En eigenlijk zitten we bij de gebouwen van Menzis altijd in de groene zone, ook na de implementatie van Qien is dit zo gebleven.”

De live-gang ging goed vertelt Harrie. “Een spannend element is dat er door ons in de installaties wijzigingen aangebracht moeten worden zodat het gebouw aangesloten kan worden op Qien. Dat is prima verlopen, ook omdat we Qien al op meerdere objecten hebben toegepast. Die ervaring helpt natuurlijk mee.”

Geen koudwatervrees bij Menzis

Harrie vervolgt: “In Enschede zijn we gestart met een pilot. Ruim vier jaar geleden heeft Menzis op een vakbeurs kennisgemaakt met Qien (toen nog actief onder de naam Cloud Energy Optimizer). Ze waren erg enthousiast en lieten ons weten dat ze graag van de oplossing gebruik wilden gaan maken.” Harrie legt uit dat er tijdens de live-gang regelmatig gesprekken over de voortgang tussen de drie organisaties werden georganiseerd. “Want hoe verloopt het project? Wat zijn de resultaten en zijn er nog issues die moeten worden opgelost?”

Om in het implementatiejaar wat vaker met elkaar te spreken over hoe de samenwerking verloopt, dat beviel Harrie wel. “De resultaten in het gebouw in Enschede waren zo goed dat Qien in het jaar erna uitgerold werd binnen de twee andere locaties.”

Een besparingsgarantie geven

Voor de drie gebouwen werd een besparingsgarantie gegeven tussen de 16 en 18 procent. “Ik vind het om te beginnen heel stoer als een bedrijf een garantie geeft op een toekomstige energiebesparing.”

De besparingen op klimatisering variëren tussen de 24 en maar liefst 53 procent* en voldoen daarmee ruimschoots aan de verwachtingen. Harrie: “Menzis en ook Equans zijn hier natuurlijk erg blij mee.”

*Deze data uit de Qien portal zijn gebaseerd op huidig verbruik, gecorrigeerd volgens de graaddagenmethode en afgezet tegen het referentieverbruik.

Qien ontzorgt op het gebied van wet- en regelgeving

Direct voldoen aan Erkende maatregelenlijst (EML), G1A, G1C, G3C en GD1 én grote delen van de Gebouwautomatisering en -controlesystemen (GACS)? De software van Qien ontzorgt uw organisatie; handmatige acties om aan de regelgeving te voldoen? Die zijn niet nodig. Dit vereenvoudigt het nalevingsproces en minimaliseert potentiële fouten.

We vragen Harrie naar zijn visie hierop. “Zeker met de komst van GACS zijn we binnen Equans druk bezig, wat komt erop ons af en wat gaat dit betekenen in de praktijk? De intelligentie die Qien toevoegt, gaat zeker een belangrijke rol innemen.” Harrie voegt toe dat – omdat de regelgeving steeds strakker wordt – Equans dit ook bij steeds meer klanten meeneemt in de dienstverlening.

Samenwerking tussen de vestigingen

De samenwerking ervaart Harrie als zeer prettig. “Korte lijntjes!” Als er een koudeklacht is dan wordt die opgepakt met de technicus van het betreffende gebouw. “Qien kijkt mee en biedt dan vaak meteen een oplossing en ziet ook waar het aan ligt. Soms verkrijgen we ook inzichten die we anders niet hadden gehad. Die proactieve benadering is erg prettig.”

De drie beheertechnici zijn blij met de samenwerking. Ze voelen zich ontzorgd en zijn tevreden omdat er nagenoeg geen klachten zijn over het binnenklimaat. De operationele verslagen van Qien worden gebruikt als aanvulling op de energierapportages van Equans zelf. Op dit moment wordt onderzocht of de zonnepanelen van de verschillende Menzis vestigingen gekoppeld kunnen worden aan Qien. Dan kan Qien in de toekomst ook actief sturen op de inzet van de opgewekte energie.

Qien is een beproefde oplossing!

Harrie zegt tot slot dat hij zich ontzorgd voelt door de samenwerking met Qien. “Dit is voornamelijk gestoeld op resultaten die zijn behaald, ook in de andere gebouwen waar Qien live is zoals bij Wehkamp en Windesheim. De grote besparingen beginnen bijna gewoon te worden. Kortom: Qien is een beproefde oplossing!”

Benieuwd geworden?

Neem gerust contact met ons op. We analyseren met alle plezier de situatie in uw gebouw en werken hiervoor kosteloos een voorstel uit.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

QIEN
Jan Tinbergenstraat 396
7559 ST Hengelo
The Netherlands

+31 (0)857 603 730
info@qien-online.com

Download onze algemene voorwaarden