Hoornbeeck College Kampen

In deze onzekere tijden is het maximale rendement uit een bestaande technische installatie halen een vereiste. Naast dat dit geld bespaart, kan het ook zorgen voor comfortverbetering. Bij het Hoornbeeck College in Kampen ondervinden ze deze gouden combinatie. Hoe het er daar precies aan toegaat? We vragen het aan installatiebeheerder Frans van der Blom.

"Kijk hoeveel duurzamer u kunt zijn door het slimmer inzetten van uw huidige installatie!”

Qien is ruim drie jaar live bij het Hoornbeeck College in Kampen. En Frans van der Blom is inmiddels dertien jaar installatiebeheerder bij de acht verschillende gebouwen van het Hoornbeeck. De locatie in Kampen is in 2013 gebouwd en twee jaar later zelfs weer uitgebreid. Een modern gebouw dus, inclusief zonnepanelen, luchtbehandelingskasten en een Warmte Koude Opslag (WKO) installatie.

Energiebesparing en comfort verbetering gaan hand in hand samen

Frans kwam in contact met Qien op de Priva-gebruikersdag en onze oplossing sprak hem enorm aan. “Product manager Niels de Jong heeft mij toen veel verteld over het product en ik dacht bij mezelf, nou volgens mij moet ik dat gaan doen!”

 

De installatiebeheerder is wisselend op de verschillende locaties van het Hoornbeeck aanwezig. “Net voor het interview belde ik nog even met de conciërge van het gebouw in Kampen om te vragen hoe het met het binnenklimaat gesteld is. Hij kon niet anders zeggen dan dat de temperatuur als zeer aangenaam wordt ervaren. Op maandagochtenden hebben we geen koude start meer: de temperatuur is veel gelijkmatiger.” Ook is er tot nu toe een energiebesparing gerealiseerd van 27%.

Over de WKO-installatie

De Warmte Koude Opslag in de bodem van het gebouw in Kampen is best specifiek. In de wintermaanden gebruikt het WKO-systeem de warmte die in de zomer is opgeslagen. Het gekoelde water van de winter wordt zomers ingezet om het gebouw te koelen. Vanaf 2020 is de balans van de bodemenergie automatisch opgeslagen, de bronbalancering wordt sindsdien ook bijgehouden met Qien.

Met de Portal van Qien heeft u inzicht en overzicht

Ook wordt onze Portal veel bekeken, zo vertelt Frans. “Ik zet hem eigenlijk iedere dag wel even open om te kijken hoe het er mee gaat. Ik bekijk de temperaturen en wat er wanneer wordt aangezet. Natuurlijk hou ik de gebruikscijfers ook goed in de gaten.”

Qien ook live bij het Hoornbeeck College in Rotterdam!

De opdracht voor het Hoornbeeck College in Rotterdam volgde al snel. “Het is een apart gebouw: er is namelijk een gedeelte uit de jaren 70, een gedeelte uit de jaren 80/90 en vijf jaar geleden hebben we er een nieuw gedeelte aangebouwd. Wel zijn de luchtbehandelingskasten in de oudere gebouwen vervangen en is er een warmtepomp geïnstalleerd.” Frans legt uit dat in dit gebouw veel winst wordt behaald met de radiatoren in de oude gedeeltes. Voor de implementatie van Qien stonden die te veel tegen de luchtverwarming in te werken, nu is dit geoptimaliseerd. We hebben een besparing op het gasverbruik gerealiseerd van ruim 23%

Besparen zonder grote investeringen

Frans wil nog één ding benadrukken: “Als alle installateurs in Nederland zich bewust zijn dat je met dezelfde installatie al een besparing kan realiseren van 25%. Dan zouden we met z’n allen zoveel meer kunnen bereiken op het gebied van duurzaamheid. Het blijkt wel dat je niet meteen hoeft te investeren in de nieuwste installaties. Kijk eerst eens hoe veel duurzamer je kunt zijn door het alleen al slimmer inzetten van je huidige installatie.”

Benieuwd geworden?

Neem gerust contact met ons op. We analyseren met alle plezier de situatie in uw gebouw en werken hiervoor kosteloos een voorstel uit.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

QIEN
Jan Tinbergenstraat 396
7559 ST Hengelo
The Netherlands

+31 (0)857 603 730
info@qien-online.com

Download onze algemene voorwaarden