Netbeheerder Stedin

Qien is sinds maart 2023 live bij Stedin in Utrecht. En met groot succes: een energiebesparing op klimatiseren van gemiddeld 48% is gerealiseerd. Nieuwe plannen om Qien bij andere kantoren van Stedin te implementeren, liggen al in het vooruitzicht. We gaan erover in gesprek met Jan Louws van meetbedrijf TUMS.

 

Verduurzamen en energie besparen doe je samen

Jan Louws is Manager Account- & Energiemanagement bij TUMS, één van zijn klanten is Stedin. “Een grappig feit is dat Stedin eerst mijn werkgever was.” In 2021 is er voor gekozen om TUMS te verzelfstandigen en werd TUMS B.V. opgericht.

Na het afsluiten van een dienstverleningsovereenkomst bleef TUMS voor Stedin de installatieverantwoordelijke en hun meetdiensten uitvoeren. Energiemanagement is daarbij een belangrijk onderdeel vertelt Jan. “Het monitoren van alle energiestromen: waar gaan de stromen precies naartoe in een gebouw? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we energie kunnen besparen? Hiervoor hebben wij het EMS TUMS systeem.”

Netcongestie en Qien

Bij steeds meer bedrijven speelt netcongestie een rol van betekenis. Qien zorgt ervoor dat gebouwen slim en efficiënt met energie omgaan. Qien kan echter ook het profiel dat gemoeid is met het klimatiseren van het gebouw aanpassen zodat er tijdens kantooruren capaciteit vrijkomt voor bijvoorbeeld laadpalen. Dit is in de basis de oplossing voor netcongestie zonder dat de aansluiting verzwaard moet worden. Het gebruik van batterijen voor netcongestie is in wezen dezelfde oplossing.

Paris Proof worden

In 2021 werd de energiebesparingsvraag bij Stedin groter, natuurlijk ook door het Klimaatakkoord van Parijs. “Het vervangen van oude installaties ligt voor de hand, maar is een kostbare investering én er zijn andere mogelijkheden. Daarom nam ik contact op met Roel Derks van Qien om de wensen van Stedin eens nader te bespreken.” Jan was al op de hoogte van Qien en de manier waarop onze software klimaatinstallaties adaptief maakt.

Een besparingsgarantie

Stedin had als doelstelling om minimaal 15% energie te besparen. “En met een samenwerking met Qien kon ik Stedin die besparingsgarantie ook geven.” Een eerste pilot locatie volgde: Stedin Utrecht. Dit is een groot kantoorpand dat in 2018 voor het laatst is gerenoveerd. De installatie behelst een combinatie van stadsverwarming en een warmtepomp. Zonnepanelen zijn aanwezig.

Qien en stadsverwarming

Stadsverwarming is een speerpunt van de overheid. Bij gebruik van stadsverwarming kunnen namelijk ook minder goed geïsoleerde panden verwarmd worden omdat het een hoog temperatuur systeem is. Door gebruik te maken van Qien wordt energie bespaard en kunnen meer gebouwen op een warmtenet aangesloten worden aangezien een warmtenet een maximale capaciteit heeft. Als meerdere gebouwen binnen één warmtenet met Qien worden aangestuurd, dan kan de piekvraag begrensd worden. De overbelasting van het energienet is ook binnen warmtenetten een uitdaging.

Energie besparen en klachtenvrij blijven

Qien is sinds maart 2023 live in het kantoor van Stedin in Utrecht. Met tot nu toe een gemiddelde besparing op klimatiseren van 48% als uitkomst. “Dit zijn enorm goede resultaten!” Jan benadrukt dat het binnenklimaat naar wens is gebleven: klachten waren er niet en zijn er niet gekomen. “Naar aanleiding van deze resultaten is besloten dat we ook een aantal andere locaties aansluiten op de software van Qien. Het gaat om de locaties Goes en Delft, dit zijn beiden pas gerenoveerde kantoren met toch nog een groot potentieel tot optimalisatie.

Onnodig stoken of koelen is verleden tijd

Jan: “TUMS is een erkend meetverantwoordelijke in de zakelijke markt. We zoeken zeker samenwerking op met andere partijen – zoals Qien – om samen de verduurzamingsslag bij onze klanten te kunnen verzorgen. Het mooie van de Qien applicatie vind ik dat er goed rekening wordt gehouden met de weersverwachting, onnodig opstoken of koelen is daarmee verleden tijd.”

De samenwerking in het algemeen bevalt Jan goed. Hij heeft regelmatig contact met Roel Derks en met Niels de Jong over de stand van zaken en gaat bijvoorbeeld gezamenlijk naar de klant voor een voortgangsgesprek. “De ontzorging wat betreft de performance van de gebouwinstallatie is zeer prettig, daar hoeven wij als TUMS niet meer naar te kijken. En als er wat is dan komt Qien bij ons op de lijn.”

Jan Louws: "Met een oplossing als deze kan er heel veel bespaard worden, dat moge duidelijk zijn!"

Jan concludeert dat, als er zelfs bij een vrij recent gerenoveerd pand een energiebesparing op klimatiseren gerealiseerd kan worden van 48%, er nog zoveel meer installaties in Nederland beter kunnen worden ingeregeld zonder ingrijpende aanpassingen.

Benieuwd geworden?

Neem gerust contact met ons op. We analyseren met alle plezier de situatie in uw gebouw en werken hiervoor kosteloos een voorstel uit.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

QIEN
Jan Tinbergenstraat 396
7559 ST Hengelo
The Netherlands

+31 (0)857 603 730
info@qien-online.com

Download onze algemene voorwaarden