Provinciehuis Overijssel

Het efficiënter, groener en het gezonder maken van een gebouw? Dit gaat hand in hand bij het Provinciehuis Overijssel in Zwolle. In deze case spreken we met Wibo van de Klippe, hij is vastgoedbeheerder bij de provincie Overijssel en vertelt over de samenwerking die al loopt sinds 2018.  

“Qien heeft zich bewezen als dé manier en kans om, tegen relatief lage kosten en zonder ingrepen, energieverspilling te voorkomen en comfort te verbeteren!”

“We maken nu zo’n vier jaar gebruik van Qien en zijn dik tevreden. De samenwerking verloopt goed, product manager Niels de Jong is echt betrokken en voelt het belang van het goed functioneren van ons gebouw. Wanneer er puntjes van aandacht zijn pakt hij die gelijk op. In het begin kwamen de besparingen uit op 28%, maar door verschillende technische- en gedragsaanpassingen op advies van Qien en de installateurs, besparen we nu 65%! Dat is boven verwachting.” Dit levert een CO2 reductie op van meer dan 70 ton en een financiële besparing van ongeveer € 30.000,- per jaar.

Regeren is vooruitzien

Wibo vertelt dat ze voor de samenwerking met Qien al langer op zoek waren naar een ander systeem voor in het Provinciehuis. Ze kregen onze software aanbevolen door hun installateur Kropman en waren gelijk enthousiast. Door deze gezamenlijke inspanningen hebben we er een succes van gemaakt. En na de aanbesteding van het beheer en onderhoud, is dit later soepel overgenomen door Heijmans.

 

 “Ik geloof in de kracht van big data en het slimmer functioneren van systemen. Regeren is vooruitzien, dat geldt ook voor techniek. Doordat Qien vooruitkijkt kunnen we anticiperen op het klimaat.” Niels legt uit: “Een mooi voorbeeld is de windrichting. In bepaalde hoeken vraagt het gebouw om veel meer energie (tot wel 22% meer). In het verleden zorgde deze situatie voor klachten over kou. Een GBS stelt als reactie de temperaturen hoger in, maar dan verbruik je voortaan ook meer energie in andere situaties. Gebruikers wennen namelijk aan die hogere temperatuur en dan krijg je uiteindelijk dezelfde klachten opnieuw. Met het gebruik van Qien voorkom je deze situatie.”

Comfort verbeteren blijkt belangrijker dan eerder gedacht

Naast energiebesparing is ook het comfort binnen het Provinciehuis verbeterd. Wibo legt uit: “Wanneer je vooraf kunt voorspellen hoef je achteraf niks aan te passen. Zodoende is ook het comfort verbeterd, er zijn minder pieken in de temperatuur. Doordeweeks is het klimaat in het gebouw constanter en dus aangenamer. We zijn altijd opzoek naar innovatie en we geloven echt in de kracht van deze software. Ik zou Qien zeker aanbevelen bij andere partijen.”

Over het Provinciehuis

Het Provinciehuis in Zwolle is een kantoorgebouw uit 1970 met ruimte voor 750 werkplekken. Het bedrijfsoppervlak van 32.300 m2 is in 2006 grootschalig gerenoveerd. Het gebouw bestaat uit drie met elkaar verbonden delen, alle delen hebben een eigen karakter en omvang. De drie verschillende bouwdelen hebben daarnaast ieder een andere manier van verwarmen.

 

Zo wordt gebruik gemaakt van all air, radiatoren en lucht- en vloerverwarming. Door middel van twee waterpompen, die op een bron zijn aangesloten, wordt warmte opgewekt. Ook zijn er op dit moment nog twee ketels actief. Een klein deel van de luchtbehandeling kent 60-80 graden batterijen, die zijn echter meestal actief op lagere temperaturen.

 

Binnenkort wordt een nieuwe type warmtepomp geïnstalleerd. Als Qien zijn we daar ook zeer nieuwsgierig naar. Want wat zullen de besparingsresultaten na de plaatsing zijn? Deze bevindingen kunnen we delen met al onze andere klanten, aangesloten installateurs en adviseurs. Kennisdeling is wat ons betreft cruciaal om de algehele verduurzaming samen te versnellen!

Hoe wij te werk gaan

Niels de Jong legt graag uit hoe een samenwerking met Qien van start gaat. “In overleg met de klant en vaak de huisinstallateur analyseren we de huidige situatie in het gebouw. Dit betreft het huidige comfort, eventuele klimaatklachten of wensen, duurzaamheidsdoelstellingen, bijzonderheden aan het gebouw en de technische installatie. Op basis van de verkregen informatie werken wij een voorstel uit. Hierin staat eenduidig wat wij verwachten te realiseren en op de energiebesparing geven wij een besparingsgarantie af.”

Benieuwd geworden?

Neem gerust contact met ons op. We analyseren met alle plezier de situatie in uw gebouw en werken hiervoor kosteloos een voorstel uit.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

QIEN
Jan Tinbergenstraat 396
7559 ST Hengelo
The Netherlands

+31 (0)857 603 730
info@qien-online.com

Download onze algemene voorwaarden