Gemeentehuis Wijk bij Duurstede

De gemeente Wijk bij Duurstede wil op termijn 100% energieneutraal zijn. Daarom besparen ze zoveel mogelijk energie én kijken ze waar en hoe er groene energie kan worden opgewekt. In deze case zoomen we in op het gemeentehuis zelf, Qien is daar nu ruim vier jaar live. Hoog tijd om het net op te halen! Want hoe bevalt het en op welke vlakken wordt er allemaal bespaard?

“Op naar een 100% energieneutrale gemeente!”

Ruim vier jaar wordt onze innovatieve kunstmatige intelligentie ingezet bij de Gemeente Wijk bij Duurstede. En zo wordt er op efficiënte wijze het maximale rendement uit de technische installatie van het Huis der Gemeente gehaald. Jurgen de Bruin is er Specialist Vastgoed en deelt graag zijn ervaringen.

Specialist Vastgoed deelt zijn ervaringen over Qien

Jurgen werkt sinds maart 2020 als Specialist Vastgoed bij de gemeente Wijk bij Duurstede. Hij is verantwoordelijk voor het volledige beheer, zowel op technisch- als contractueel gebied. “De gemeente bezit monumentale panden, zoals een stadstoren, maar ook bijvoorbeeld scholen vallen onder mijn beheer. Dit zijn 37 gebouwen in totaal,” legt Jurgen uit tijdens een Teams call.

Over het gemeentehuis Wijk bij Duurstede

Sinds de grote verbouwing in 2003 heeft het gemeentehuis een Warmte Koude Opslag (WKO) en ruim vier jaar geleden zijn er ook warmtepompen geïnstalleerd. Op het dak liggen zonnepanelen. Daarnaast is het dak volledig bekleed met sedum, dat voor extra isolatie zorgt.

 

Verder heeft het gemeentehuis een bedrijfsvloeroppervlakte van 6.500 m2 en zijn er meer dan 200 werkplekken. Het werkcomfort was dan ook de voornaamste reden om in zee te gaan met Qien vertelt Jurgen. “Een goed comfort voor alle medewerkers is voor ons van groot belang. En aangezien we in dit gebouw de temperatuur niet snel kunnen bijstellen, was een duurzame oplossing die vooruitdenkt erg welkom!”

Werken aan een oplossing op maat

Bij de implementatie waren er nog een aantal obstakels, de meters bleken niet te kloppen waardoor het op koude dagen te warm werd en andersom. “Maar in goed overleg met Qien en onze installateur Croonwolter&dros, is dit helemaal goed gekomen.” Wat Jurgen erg prettig vindt zijn de korte lijntjes. “Er wordt onderling goed gecommuniceerd, zowel met Qien als met Croonwolter&dros. Het is absoluut geen ‘van het kastje naar de muur’, mocht zich een probleem voordoen.”

Een actieve Portal-gebruiker

De Portal van Qien is een persoonlijk dashboard waar resultaten kunnen worden ingezien en waar gegevens als energie- gasverbruik kunnen worden bijgehouden. “Daar kijk ik zeer regelmatig op, natuurlijk om de gegevens in te vullen maar ook om een vergelijking te maken van het huidig gebruik en dat van het afgelopen jaar bijvoorbeeld.”

Qien geeft inzicht in de bestaande installatie

Een andere belangrijke reden voor de contractverlenging is ook de besparing vertelt Jurgen. “De besparing in gas is ruim 30 %, dat zijn mooie resultaten. Ook signaleert Qien het als een onderdeel in de installatie niet goed functioneert, wat uiteindelijk weer tijd en daarmee kosten bespaart.”

Plannen voor de toekomst

Jurgen wil Qien ook graag inzetten binnen andere gebouwen van de gemeente. “Zo broeden we op een plan om deze dienst te implementeren in de brandweerkazerne, deze locatie staat ook op de lijst om te verduurzamen. Maar eerst moet er een WKO worden geplaatst!” Deze plannen sluiten naadloos aan op de duurzaamheidsstrategie van de gemeente Wijk bij Duurstede. “Want als gemeente heb je hier natuurlijk ook een voorbeeldfunctie in,” vult Jurgen aan.

Waarom Jurgen Cloud Energy Optimizer aanraadt?

“Vanwege de comfortverhoging en de vermindering van het energieverbruik. Maar ook de vermindering van het onderhoud, waardoor er minder tijd in het beheer gaat zitten, vind ik erg fijn. Zo kan ik de overgebleven uren weer in andere panden steken. En als laatste: de fijne samenwerking tussen Qien, het installatiebedrijf en mijzelf natuurlijk.”

Benieuwd geworden?

Neem gerust contact met ons op. We analyseren met alle plezier de situatie in uw gebouw en werken hiervoor kosteloos een voorstel uit.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

QIEN
Jan Tinbergenstraat 396
7559 ST Hengelo
The Netherlands

+31 (0)857 603 730
info@qien-online.com

Download onze algemene voorwaarden